Vilka är fördelarna med ekparkett?

Har du uppfyllt din dröm att äga ett hem eller en bostadsrätt och förbereder du dig nu för inredning? Eller vill du ge ditt hem en ny, naturlig stil? Kanske har du redan läst om olika typer av golv och funderar på parkett. Då får du reda på allt du behöver veta om parkettgolvet i ek.

Vad gör en ekparkett så speciell?

När man föreställer sig att ha ett golv täckt med parkett har många omedelbart höga summor i åtanke som ett sådant projekt kan medföra. Ingen fråga: Ett golv med hus på landsbygden är dyrare att köpa än en matta. Ändå är det värt att titta närmare. Eftersom en ekparkett har många fördelar.

Fördelar med ekparkett

I allmänhet kan man säga att ett golv tillverkat av träslag kommer mer naturligt än ett konstgjort producerat golvbeläggning. Ditt hem ser mycket mer originellt, mysigt och hållbart. Du kan öka denna effekt ännu mer med en lämplig yta, till exempel med naturliga oljade plankor med ett borstat toppskikt. Men en efter en.

Ekparkett ger bättre akustik

Innan vi kommer till parkettens optiska detaljer, till exempel borstad, vill vi påpeka något grundläggande. Ett golv tillverkat av naturligt trä garanterar förbättrad akustik i rummet. Ditt rum är mindre bullrigt och ser därför mycket mysigare och varmare ut. Dessutom är ett parkettgolv av ek mycket robust. Du behöver inte oroa dig för småbarn som leker, husdjur eller ökad trafik. Landshusplankor kan göra detta.

Efterbehandlingen av ek är viktig

Den lämpliga ytan skyddar också ytan: en lackerad yta stänger det översta lagret helt och ger vatten ingen chans att tränga in i träet. Däremot ser ett oljat bräde mer rustikt och betonar originalet. Vattnet hålls också borta. Emellertid måste plankan ofta behandlas.

Ekparkett är lätt att ta hand om och är idealisk för allergiker

Kostnaden för underhåll beror också på ytan. Detta betyder att om du har valt en öppen, oljad yta, kommer du att dra stor nytta av det hälsosamma vardagsrumsklimatet. Eftersom träet kan ”andas” fritt och absorbera eller släppa ut fukt från luften. Å andra sidan är en sådan parkett mer komplex för årligt underhåll. Beroende på slitagegraden måste du rengöra och underhålla det ofta med olja. Detta händer inte så ofta med ett målat golv.

Oavsett om det är oljat eller tätat gäller följande för regelbunden rengöring: Förbehandlad parkett kan rengöras snabbt och enkelt. Att suga med en parkettborsteutrustning eller svepa med en mjuk kvast räcker. Du kan sedan torka av ditt trägolv med en fuktig trasa. Med ett ögonblick kan du ta bort smuts och dina plankor är vackert rena. Ingen matta blir så ren. Eftersom små mikroorganismer och parasiter gillar att samlas där. Därför rekommenderas ekparkett starkt för allergiker.

Ek har många ansikten och finns inte bara i rustik stil

I dag är en ekparkett inte bara tillgänglig i naturen eller i den rustika stilen. Tillverkarna av plankor erbjuder sina kunder ett brett utbud av ganska individuella mönster:

Du kan till exempel välja om du föredrar att lägga vitoljade plankor med en polerad yta hemma eller föredrar oljad parkett i ett rustikt utseende.

Ett underbart borstat toppskikt understryker den naturliga beröringen.

Golvskivor med en handplanad yta är utsökt. Om du sträcker detta trä är det mjukt och smidigt. Otrolig komfort för dina fötter.

Plankor med fasade hörn, så kallade avfasningar, har också misslyckats.

Tyvärr gör ett så stort urval inte alltid beslutet lättare.

Bra att veta: Vi vill stödja dig när du väljer ditt favoritgolv. Därför kan du beställa upp till tre gratisprover av dina favoritgolv hemma från Parkett Direkt. Våra kompetenta golvsexperter är tillgängliga för att besvara ytterligare frågor du kan ha om ämnet ”parkettplankor”.

Klargjord ekparkett lätt att lägga

Visste du att du också kan installera moderna plankor själv? Det praktiska klicksystemet gör det möjligt. Om du däremot vill vara säker på att det kommer bli en prefekt lagt golv så hjälper vi dig gärna. Våra golvläggare lägger golv i världsklass i Malmö till ett bra pris.

Din fördel: Om du talar för en annan golvbeläggning kan du snabbt ta bort den färdiga parketten.

Landshusplankor är vackra och ger mervärde

Ett hus med parkett har ett mervärde. Du bör ha detta i åtanke när du köper det. Med rätt skötsel kan ett sådant golv förbli i gott skick i årtionden och se bra ut. Här lönar sig alltid det högre priset för köpet.

Slutsats

En ekparkett ger ett mervärde för din fastighet, även om investeringen initialt är högre än till exempel mattor. Det kan vara värt att vänta på rätt erbjudande. I alla fall rekommenderar vi att du söker omfattande råd. Precis detaljer om de nya plankorna också är lämpliga för golvvärme ändrar urvalskriterierna. Vi vill därför uppmuntra dig: tveka inte att skriva till oss eller ringa oss. Ställ oss din fråga om trä, ek och kvalitet. Vi är redo att lägga vilket golv som helst så det är bara för dig att välja vad du vill ha så sköter vi resten.