Hur hittar jag rätt golv?

Att hitta rätt golv för ditt hem är inte en lätt uppgift. Förutom den önskade färgen och den lämpliga ytan spelar de allmänna förhållandena också en viktig roll. Det betyder var och hur ett nytt golv ska installeras. Bör det vara särskilt lätt att ta hand om eller extra robust, tillverkat av naturliga material som trä eller kork, eller ska det vara attraktivt vad gäller pris och installation som laminat eller vinyl? Vill du lägga ett trägolv i badrummet eller på golvvärme?

Hur hittar jag rätt golv för mitt hem?

Det finns många olika typer av golv. Läs några tips här för att hjälpa dig hitta dig och äntligen hitta ditt golv. Förutom den allmänna frågan om budgeten är det viktigt för valet av golv i vilken fastighet det kommer att ligga – i en hyrd lägenhet eller i ditt eget hem. Den största skillnaden är vistelsens längd.

Rätt golv för ditt hem

Du kan leva hela ditt liv i en bostadsrätt eller hus. Därför uppskattar kunderna det mycket om golvet är mycket hållbart. Här bör du falla tillbaka på robusta golvbeläggningar som bambuparkett eller ek- eller korkparkett. Till skillnad från plattor ger parkett rummet en behaglig varm och naturlig atmosfär. De förnybara råvarorna som bambu och kork säkerställer en hållbar levande upplevelse.

För stora rum och hemägande är det vettigt att limma parkett på ytan. Olika typer av parkett, som bar parkett eller mosaikparkett, erbjuder intressanta och individuella installationsalternativ. En annan fördel är att du slipar kvalitetsparkett jämfört med plattor. Detta förlänger livslängden och du behöver inte ständigt investera i ett nytt golv.

Vilket golv är lämpligt för badrummet?

Trägolv passar endast i begränsad utsträckning för fuktiga rum som badrummet eller köket eftersom de kan svälla. Om du är osäker på om du också kan lägga ditt favoritgolv i badrummet, fråga våra golvexperter.

I princip bör du också vara uppmärksam på rummets funktion när du gör ditt val: Används rummet ofta eller används bara ibland? Har du små barn eller husdjur?

  • Bra att veta för husbyggare: Din nya byggnad innehåller fortfarande restfuktighet, som också finns i undergrunden. Var noga med att vänta på torkningstiderna för de enskilda konstruktionsmaterialen och använd ångspärrar. Du är också välkommen att fråga våra golvläggare om råd, de är experter på allt som har med golv att göra.
  • Om ditt hem har golvvärme, kontrollera att det är kompatibelt med den här typen av uppvärmning innan du köper den. Viktigt: Vid golvvärme måste golvet alltid klistras fast på ytan, annars kommer prestandan för värmen att minska. Det finns adekvata golv av trä, vinyl eller kork.

Konstruktionshöjden en överblick

I ditt eget hem och i hyreslägenheter är det bra om du håller ett öga på höjderna på det nya golvet. När du bygger en ny byggnad kan du fortfarande påverka avmattningens dimensioner för att uppnå en lika hög golvnivå. I hyrda lägenheter eller befintliga fastigheter rekommenderar vi att du är uppmärksam på en låg konstruktionshöjd på golvet. Detta kommer att förhindra att du måste slipa ner dörrar efteråt så att de passar med golvet.

Golv för uthyrning av lägenheter

När man hyr fastigheter är det viktigt för invånarna att skapa en tilltalande atmosfär å ena sidan, och å andra sidan ha en enkel installation och vanligtvis en attraktivt prissatt täckning som kan demonteras när man flyttar ut. Massiv parkett är mindre efterfrågad här. Andra golv gjorda av exempelvis vinyl är lämpliga här. De har fördelen att de tack vare sitt klicksystem är lätta att installera och också enkelt kan tas bort. De har också en naturlig yta som äkta trä, men är mindre känsliga och mycket enkla att ta hand om.

Om du kan och vill spendera lite mer, investera i färdig parkett. Här ökar urvalet med golv gjorda av kork, trä och bambu.