Golvläggning: korkgolv

Korkgolvet – varför är detta ett bra golv!

Visste du att ett korkgolv är perfekt för att gå barfota? Nej? Det mjuka och alltid varma korkgolvet kramar bokstavligen foten. Det imponerar också med sina utmärkta tekniska och ekologiska egenskaper.

Egenskaper som talar för korkgolv:

  • ekologiskt hållbart
  • elastisk och skonsam mot lederna
  • värme- och ljudisolering
  • hygienisk och antistatisk
    lättskött
  • enkel, flytande installation
  • Bra att veta: oavsett hur ytan på korkgolvet behandlas bör du regelbundet lägga till en vårdprodukt i rengöringsvattnet.
  • Skötselprodukten bildar en ytterligare skyddsfilm som först slits ut när den används innan den faktiska ytan attackeras.

Korkgolvet och dess speciella egenskaper

Ett korkgolv består huvudsakligen av luftfyllda, döda celler – korkcellerna. Korkens struktur liknar en honungskaka – bara cellhålorna är mycket, mycket mindre: en sådan kork innehåller cirka 35 till 47 miljoner celler. Det finns hermetisk tät luft i cellerna, vilket säkerställer de många positiva egenskaperna hos kork som byggnadsmaterial och gör korkgolvet så populärt.

Kork är en hållbar och naturlig råvara

Visste du att kork är gjord av barken av korkträd och att trädet inte behöver fällas för att skala barken? Och visste du att barken ständigt förnyas och finns tillgänglig för skörd igen vart tionde år? Dessa två faktorer enbart gör kork till ett av de mest hållbara byggnadsmaterialen i sig – men korkskörden har också en annan fördel: en skördad korkek kan binda fyra gånger så mycket vatten som en oanvänd.

Ett korkgolv är elastiskt och skonsamt mot lederna

Korkcellernas membran är elastiska. Trycket på din fot komprimerar luften i cellhålorna och korken blir tunnare – om du tar bort foten, återgår korken omedelbart till sin ursprungliga form. Denna elasticitet har inte bara en positiv effekt på ryggraden och lederna, även fallande föremål bryts inte omedelbart. Och bäst av allt: korkgolvet i sig är inte skadat.

Ett korkgolv är behagligt varmt mot fötterna och ljudisolerat

Kork anses vara det naturliga materialet som bäst isolerar (värme- och ljudisolering). Denna goda kvalitet beror också på korkens struktur. De slutna luftlagren absorberar inte bara ljudet, de är också utmärkta värmeförråd och gör korkgolvet varmt till fötterna. Du sparar till och med pengar på lång sikt: korkgolvet lagrar värme och du kan stänga av golvvärmen tidigare.

Ett korkgolv är hygieniskt och antistatiskt

Allergier och astmatiker kan andas fritt med ett korkgolv, eftersom kork är antistatisk. Som ett resultat tar det inte upp damm och mängden damm i luften reduceras.

Ett korkgolv är lätt att ta hand om

Tack vare den släta ytan är ett korkgolv lätt att rengöra – bara att damsuga och torka med en fuktig trasa om det behövs. Dessutom har kork naturligtvis antibakteriella egenskaper.

Ett korkgolv är lätt att lägga

Den snabba och flytande installationen talar också för ett korkgolv tack vare prefabricerade installationsenheter. Dessa har klickanslutningar som gör att panelerna med tungan och spåret kan skjutas samman utan lim. Om du trotts allt tvivlar på dina kunskaper när det kommer till golvläggning så har vi duktiga och erfarna golvläggare som gör jobbet åt dig i Malmö-området. Du kan lita på att det blir ett riktigt bra resultat.