Golvläggning: förberedelser

Golvberedning – viktiga grunder för att lägga golv

Renoverar du ditt eget hem och vill lägga golv? Vare sig vinyl, parkett, laminat eller linoleum, innan golvbeläggningen kan läggas, måste lite förarbeten göras. Det är här ordet ”förberedelse är halva striden” gäller. Så att du inte glömmer någonting under förberedelserna, vi som golvläggare i Malmö kan hjälpa dig att förverkliga din dröm. Vi förklarar för dig vad du ska se upp för!

Krav på golvbeläggning

Oavsett vilket golvbelägg du har valt, är den viktigaste förutsättningen för att lägga den perfekt underlaget. Oavsett om plattor, trä eller avlagring måste detta alltid ha samma egenskaper.

Ytan bör först vara torr så att ingen form kan bildas under höljet. En annan viktig egenskap är att golvet är fast och plant. När allt kommer omkring ska dina möbler senare stå säkert och fast i rummet och inte svajar.

Så att till exempel limmet håller sig bättre och det inte finns några ojämnheter i golvet, bör du kontrollera att det är fria från sprickor och ta bort alla damm rester.

Om förhållandena på undergrunden inte kan garanteras kan golvbeläggningen förändras, särskilt i områden på golvet som utsätts för mycket stress. Dessutom kan luckor bildas eller plankor lossnar, så du måste ofta lägga en hand igen för att eliminera svagheterna. Så innan du börjar lägga dina mattor, titta närmare på ytan.

Att verifiera

Du kan med blotta ögat se om det finns damm eller sprickor på ytan. Du måste dock kontrollera om din grund är jämn och torr. Vi berättar hur det här fungerar här!

Jordens fukt kan kvantifieras med hjälp av en fuktmätare.

Ojämnheter och spår kan lätt upptäckas med en rak kant. För att göra detta, kör bort från ytan med detta och kontrollera om luckorna under är synliga. Om så är fallet måste det avgöras om detta gap är inom den tillåtna normen. Om rätthållarens längd överstiger en meter får bulten inte överstiga 4 mm. Om stolpen är ungefär två meter lång får höjdskillnaden inte överstiga 7 mm.

Naturligtvis är skillnaden i höjd inte heller synlig för det blotta ögat. Använd därför en kil. Tryck kilen in i bulken mellan golvet och stocken för att ta reda på hur stor skillnaden i höjd är. Om ojämnheten ligger inom normen och det inte finns fler kan du börja rengöra golvet. Om ytan är belastad med minst en ojämnhet som inte faller inom standarden, måste en golvförbättring utföras.

Jämna marken

Det finns två sätt att bearbeta jorden. Om det är små individuella vågor och materialet är avrett, du kan helt enkelt slipa ner dessa stötar. Om det finns ett stort antal ojämnheter med allvarliga höjdskillnader, använd en gjutmassa eller utjämningsmassa för att jämna golvet.

Andra användbara markberedningar

Om ytan nu är plan och, om det är nödvändigt, torkad, kan du börja rengöra.

Då rekommenderar vi att du installerar slagljudisolering. Detta garanterar inte bara lugn i ditt hem, utan stabiliserar också golvet och lagrar värmen. I kombination med golvvärme är användningen av slagljudisolering särskilt lämplig eftersom den inte isolerar värmen, t.ex. polystyren, men låter dem komma in i rummet och håller sig där.

Ett annat tips från oss: Om du lägger trägolvbeläggningar, förvara byggnadsmaterialet i motsvarande rum två dygn innan du lägger det. Byggnadsmaterialet kan därför redan ta rummets fuktighet och temperatur och expandera till fullo. Detta steg är särskilt viktigt när det finns stora temperaturskillnader, till exempel på vintern.